A megfelelő működés érdekében cookie-kat használunk. Az oldal használatával elfogadod az Adatvédelmi tájékoztatót.

Zsepitartó steampunk stílusban

Boldog békeidők! Nagy találmányok kora! A steampunk stílus ezt hivatott megidézni.

Mi az a "Steampunk"?

A steampunk az 1980-as évek végétől megjelenő, elsősorban kortárs stílus és tematika, másodsorban alternatív művészeti szubkultúra, amely a legkülönbözőbb művészeti formáktól kezdve (szépirodalom, képzőművészet, művészfilmek, ponyvairodalom, popzene, számítógépes játékok, képregények stb.), a mindennapi tárgykultúrában és formatervezésben is egyaránt megmutatkozik.

A steampunk mint stílus a neoviktoriánus stílusból (viktoriánus éra) meríti formáit, ezeknek egyfajta újraromantizálását, vagy jelenkori dekadenciáját adja.
A steampunk mint tematika (más megközelítésben) a sci-fi egyik altematikájának is tekinthető, amely az elképzelt jövő elemeiből alkotja meg tartalmát ("kortévesztés"). Ilyen elem a steampunkban az elképzelt technológiai vívmányok és találmányok szerepeltetése, amelyek  a steampunk két alapvető típusát adják:
1. Melankolikus steampunk: amikor ezek az elemek posztapokaliptikusak és dekadensek.
2. Nosztalgikus steampunk: amikor ezek az elemek fiktív technológiai aranykorból megmaradt vívmányokként jelennek meg, melyek pozitívabb színben tűnnek fel régiségükkel az információtechnológiai forradalom és az internet korában.

Szó szerinti fordításban: gőzpunk - mert a viktoriánus korban a gőzgépek megjelenése nagy vívmány volt.

Az interneten számos képet, hivatkozást találsz ebben a témában, amiből ihletet lehet meríteni.

Ha szívet-lelket melengető könyvet olvasnál, ami ezt a kort idézi, ne hagyd ki Alessandro Baricco: Haragvárak c. kisregényét, ami egy szerelem története (egyszerű megközelítésben). Számos ilyen "technológiai vívmány" leírása is megtalálható benne, amelyek beépültek egy kis közösség mindennapjaiba, nem is beszélve Elizabethről ak(m)i egy gőzmozdony ...

A tegnapi nagyon rövid egyéni foglalkozáson készítettük ezt a zsepitartót - a rendelkezésre álló 3 óra nem tette lehetővé, hogy tovább cizelláljuk, így csak az alapvető elemek kerültek rá, de innen majd csak a fantázia szabhat határt.

Használtunk többek között: rozsda hatású festékszettet, antikoló pasztát és bőrhatást is imitáltunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: aktuális
Az oldal tetejére