Rövid válasz: Bármit, amit csak akarsz, de! :). Mindig van egy de, amikor a legkevésbé számítasz rá, nem igaz? Nos, akkor nézzük meg. Természetesen azt csinálhatsz, amit csak akarsz, pont. Ez a cikk azért van itt, hogy egy másik véleményt, egy másik nézőpontot adjon, ha úgy tetszik. Ha van egy kis irodád otthon (vagy egy kis helyiség, ahol szoktál tanulni, írni, jegyzetelni stb.), akkor valószínűleg a felette lévő fal tele van jegyzetekkel, a kicsik rajzával, esetleg a város térképével? Vagy a diplomáddal, amire büszke vagy? Érthető. De a többi fal a házban nem ilyen, ugye? Vajon miért?

Ahogy a ház többi díszítése, úgy maguk a falak is tükröznek egy kicsit téged, a személyiségedet, azt, amit szeretsz és amitől jól érzed magad. Volt egy barátom, aki szürkére festette a nappalija falait, mert úgy gondolta, hogy ez illik a többi bútorhoz. Én magam a dolgozószobámban nyugodt, földi színekkel és történelmi és mitológiai vázlatokkal díszítettem a falakat, mert tényleg úgy gondolom, hogy ez megnyugtat, jobban tudok koncentrálni arra, amit tennem kell. Egy másik barátom a háza falait teljesen feketére (!) festette, nem tudom miért, de tekintve, hogy heavy metal zenész volt, van értelme. 🙂 Röviden, lehet, hogy egész életedben olyan házakban éltél, ahol a falak a tipikus fehérek voltak (vagy hasonlóak, pl. törtfehérek), és soha nem gondoltál arra, hogy lehetnek más színűek vagy mintázatúak. De a helyzet az, hogy ennek megváltoztatása tényleg olyan dolog lehet, ami pozitívan hat a lelkedre. Ha pedig egy idő után nem tetszik, bármikor változtathatsz rajta, sok és olcsó megoldás létezik!

Ha hozzám hasonlóan a fekete-fehér sablon rajongója vagy, akkor megtarthatod a falak fehér színét, majd fekete vázlatokat festhetsz, vagy ha nem akarsz festeni, akkor kész rajzfilmfigurákat vagy mintákat ragaszthatsz matrica formájában, amelyeket te magad is hozzáadhatsz és eltávolíthatsz, ha akarsz. Milyen király ez, ugye? Kiválaszthatsz karaktereket vagy bármilyen más dizájnt egy webhelyről, majd „összekeverheted” a rajzokat a faladon, attól függően, hogy mi tetszik neked. Mondjuk egyszerűen hozzáadhatsz egy hullámos rajzot, például tengeri hullámokat, hogy megtartsd a fal fehér színét, és csak egy kicsit “feldobd”. Egy másik példa, hogy egy fekete karaktert adsz a falnak, de nem közvetlenül a közepére fested. A sarok szélein elhelyezkedő rajzok azt a benyomást keltik a szemnek, hogy a fő téma továbbra is a fal sima fehér színe, és a karakter csak azért van ott, hogy néha-néha egy kicsit odapillantsunk.

A háttérképek jó ötletnek számítanak, még ha kicsit elavultak is. Ha tapétát használsz, ügyelned kell arra, hogy jól tapadjon, ne legyen levegős, mert akkor “lélegzik”, ezért kis rések keletkezhetnek, amelyekben beszívja a nedvességet és esetleg még a rovarokat is. Én személy szerint sosem voltam a tapéták rajongója, de rajtad múlik, hogy mit csinálsz, ha sikerül szép színeket és dizájnt találnod, akkor mindenképpen tedd meg. De győződj meg róla, hogy jó minőségű.
Egy másik javaslat az lenne, hogy a tapéták és a dizájn közé tegyél valamit, például akassz posztereket a neked tetsző témákról. Valószínűleg már csináltál ilyet életedben (például tinédzserként a kedvenc művészed a szobád falára), de próbáltál már fűszerekről készült posztereket (vagy kirakósokat!) akasztani a konyhádba? Vagy bármilyen más típusú ételt, ha már itt tartunk? Lásd, a téma mindig illeszkedhet a ház adott helyiségének hangulatához. Gondolj erre, amikor legközelebb egy kellemes vacsorán vagy a barátaiddal, és elmélyült beszélgetésbe bonyolódsz: talán a sötétebb színek jobbak a szemek megnyugtatására? Sokan úgy gondolják, hogy igen!