A megfelelő működés érdekében cookie-kat használunk. Az oldal használatával elfogadod az Adatvédelmi tájékoztatót.

"Lekenhetem az üveget akrilfestékkel közvetlenül? Megmarad?"

A címbeli kérdés nagyon sokszor hangzik el különböző fórumokon, a kapott válaszok is igen sokszínűek és nem mindig helytállóak.
Főként üveg esetében, olyan darabokat szeretnénk készíteni, amelyek használatba vehetőek, pl. elmosogathatóak - ezért a kérdés megválaszolásához fordítva kell felülni a lóra ...

Most olvasd el még egyszer a címet!
Ha mindentől elvonatkoztatok és szigorúan csak a kérdésre válaszolok, akkor ez így hangzik:

Persze, hogy fel lehet kenni, van ecset, vagy szivacs, ott a festék ... fel lehet kenni.
Sőt, aki kevésbé gyakorlott, hirtelenjében azt fogja tapasztalni, hogy milyen szépen befedte az üveget az akrilfesték, akár egy, vagy két rétegben is egyenletes, nem maradt csíkos (ez a felkenés technikájától is függ). A végeredmény egy (látszólag) "lealapozott" üveg lett, vagyis jöhet(ne) a decoupage.

De ha máris hozzáfognál a leírt módon, ne tedd!

Ugyanis, soha nem az a kérdés, hogy lekenhető-e egy felület ezzel, vagy azzal az alapanyaggal, hanem már az első lépéstől kezdve mindig az, hogy:

Ha innen közelítünk, akkor nagyon könnyű megválaszolni a címben olvasható kérdést és a válasz egyértelmű - nem!

Egyáltalán nem az a lényeg, hogy már első körben fehér, vagy világos színű legyen az üvegünk, hanem az, hogy biztosítottuk-e az elkövetkező rétegek megfelelő tapadását (egy nem nedvszívó felületen!!!).

Ha decoupage technikával szeretnél üveget (vagy bármilyen nem nedvszívó felületet díszíteni - műanyag, fém, stb.), akkor ez a helyes sorrend ahhoz, hogy a munkád tartós legyen:

1. a felület zsírtalanítása
2. akril alapozó festék felkenése egy rétegben - ennek tökéletesen száraznak kell lennie a következő lépések előtt. Annál tartósabb lesz a munkád, minél szárazabb az alapozó réteg - az a legjobb, ha 24 órát szobahőmérsékleten szárad. (Kend le pl. előző nap.)
Az alapozó festék nem fog jól fedni - NEM EZ A DOLGA!
3. pl. fehér akrilfesték, vagy Dekor Paint Soft egy, vagy két rétegben
(4. esetleg egyéb háttérfestési technika)
5. most jöhet a decoupage 

Mint az előzőekben említettem, üvegek esetében az alapanyagok megfelelő tapadásának biztosítása az elsődleges szempont!

A Pentart akril alapozó olyan összetevőket tartalmaz, amelyek ezt hivatottak elősegíteni - vagyis ez nem egy rossz fedőképességű fehér akrilfesték, hanem egy speciális összetételű akril alapozó szer!

A kétféle alapanyag már tapintásában is más, így könnyen meggyőződhetsz arról, hogy az alapozó festék és a "sima" akrilfesték két teljesen különböző anyag. Az előbbit picit érdesnek fogod érezni az üvegen, míg az utóbbit selymesebbnek.

Ez az alapozó festék semmivel nem helyettesíthető!

A különböző gyártók azonos nevű termékei (alapozó ... alapozó ...) szintén különböznek, vagy különbözhetnek egymástól - nem mindegyik ugyanazt tudja! Mert mindig az a kérdés, hogy a célnak megfelelő alapozót választottunk-e: pl. egy festővászon, vagy fa doboz esetében más szempontoknak kell megfelelnie egy alapozó festéknek, mint egy üveg esetében.

Ha nem tudod eldönteni, hogy milyen alapozási módot válassz, akkor inkább kend fel a Pentart alapozó festéket!

Decoupage és általában egyéb dekorációs technikák (persze lehetnek kivételek ...) előtt a nem nedvszívó felületeket Pentart alapozó festékkel le kell kenni!

Végül egy adalék:
Pár évvel ezelőtt, ez lehet 6-7, lekentem az alapozóval egy üvegvázát. Félretettem pár hónapra, nem volt időm befejezni. Lehet egy év is eltelt, amire ismét a kezembe került, akkor félig elkészült rajta a decoupage is, de végül soha nem fejeztem be. Tavaly megtaláltam egy doboz mélyén és gondoltam, leáztatom valahogy.

Ez volt az elmélet.

A gyakorlatban pedig:
áztattam forró/langyos/hideg vízben napokig, majd drótkefével felsértettem itt-ott a festést, hogy a víz több helyről támadhasson, majd súroltam dörzsi szivaccsal, aztán drótkefével és végül feladtam ...

Az alapozó festék, rajta a két réteg fehér akrilfestékkel, olyan jól megtapadt az üvegen, hogy nem lehetett maradéktalanul eltávolítani!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: aktuális decoupage alapozó
Az oldal tetejére