Imádom, hogy valahányszor (minden egyes alkalommal!) ellátogatok egy bolhapiacra vagy egy helyi bazárba és mindig van ott egy kis pad kézműves meglepetésekkel. Még azokban a bazárokban is, amelyeket a környék lakói szerveznek, visszatérő tendenciának tűnik, hogy néhányan saját maguk készítették el kézműves termékeiket. Legyen szó táskákról, kulcstartókról vagy egyszerű dísztárgyakról. Tudod, mit találok még érdekesebbnek? Azokat az embereket, akiknek sikerült kézimunkával különböző nyersanyagokból saját maguk készíteniük a mindennapi használati tárgyaikat. Olyan dolgokat, amelyeket általában hajlamosak vagyunk készen megvenni. Számomra ez a legizgalmasabb.

Talán, ha a kézművesség szóra gondolsz, álomfogók, fából készült hangszerek, valami szobor vagy szövetből készült apró szalagok jutnak eszedbe. Igazad van, ezek a legnépszerűbb dolgok a kézműves tárgyakból. De mint mondtam, nagyjából bármit meg tudsz csinálni a saját kezeddel, ha van fantáziád. Persze egyetlen jó ötlet sem fog egyből a fejedbe szállni a maga kidolgozott állapotában, meg kell dolgoznod azért, hogy valami jót alkoss. Gondolkodj következőképp: Láttál már dokumentumfilmet arról, hogyan lettek a legnépszerűbb rajzfilm- vagy videojáték figurák olyanok, amilyennek ma ismerjük és szeretjük őket? Vegyük például Walt Disney Mickey egérét. Bár az alkotónak volt egy egér körüli elképzelése, a kezdeti rajz enyhén szólva is ijesztő volt, hiszen egy nagyon is valósághűen kinéző egeret ábrázolt a ma már általunk ismert barátságosabb helyett. Inkább hasonlított egy patkányra, mint egérre. Aztán Walt úgy gondolta, hogy egy kicsit emberibbé teszi, és így Mickey két lábon kezdett járni. A kezek csúnyának és fenyegetőnek tűntek még az apró egérkarmokkal együtt is, ezért úgy döntött, hogy Mickey kesztyűt visel, hogy ezt eltakarja (!). Röviden azt akarom mondani, hogy ne csalódjatok, ha az alkotásotok kezdetben nyers. Tudod, Róma sem egy nap alatt épült. Nézz vissza arra, amit készítettél, nézd meg újra és újra. Ha ezt megteszed, elkezdesz látni dolgokat, amiket hozzáadhatsz, amiket eltávolíthatsz, és végül meglátod, hogy kialakul egy minta, és megtalálod, amit kerestél.

A kézművességnek van egy nagy előnye és egy nagy hátránya (olyan, mintha azt mondanánk, hogy “van egy jó és rossz hírem”). Az előny az, hogy, mint már említettem, ez a te képzeletbeli alkotásod és végül te döntesz arról, hogy mi lesz belőle. Az anyag, a színek, a textúra. A hátránya az, mivel nagy piaca van, úgy érezheted, sok ember igényét akarod kielégíteni, ezért azt kell készítened, amit sokan kérhetnek. Ezt orvosolhatja az, hogy rengetegféle kézműves tárgyat lehet nézegetni példaként, és így találni valamit, amihez az ember ért. Arról nem is beszélve, hogy így egy kis inspirációt is meríthetsz. Például pamutból vagy más fabrikettből készült kis karkötők. Ezek lehetnek egyszerű, különböző színű, kötélszerű fonatok, így egy szép láb- vagy csuklókarkötőt készíthetünk, mondjuk a nemzeti zászlónk színeivel. Készíthetsz gyertyákat vagy füstölőpálcikákat. Egy másik példa, ahogy az elején említettük, hogy olyan tárgyakat készíthetünk, amelyeket általában megvásárolunk. Ilyen például a fatányér vagy az evőeszközök. Egy másik, talán kicsit haladóbb, de még mindig kivitelezhető, a kézzel készített szappanok. Kíváncsi vagy a véleményemre? Ne ruhákat vagy hasonlókat akarj készíteni, hiszen ezeket bárki elkészítheti. Próbálj ki valami újat, ami nem kapható, és talán van piaca.

Mindenesetre érdemes lenne reklámozni az alkotásaidat. Keress egy olyan időpontot egy hétvégén, amikor a közösségi médián keresztül hirdetheted, hogy “kézműves művészeti kiállítás van, ingyenes belépővel”, és mutasd be őket ott. Bérelhetsz egy nyitott területet, ha nem szeretnéd, hogy idegenek jöjjenek be a házadba.