A megfelelő működés érdekében cookie-kat használunk. Az oldal használatával elfogadod az Adatvédelmi tájékoztatót.

Jégangyal - szálpasztával és levegőn száradó gyurmából

... egy meggybefőttes üveg átalakulása ...
Amikor már éppen befejeztem az üveg díszítését, kiejtettem a kezemből ... és úgy esett le, hogy az aljából és oldalából kitört egy jókora darab, vagyis lett egy lyuk az alján-oldalán. Nem vitt rá a lélek, hogy kidobjam ... így következett egy második forduló, hogy kezdjek valamit ezzel a hiánnyal.
(Ha nem is készíted el pont ezt a darabot, a leírásban találhatsz olyan ötletet, amit akár önmagában, egy másik tárgyon alkalmazhatsz!)

Az üveg alá ragasztottam egy karton hengert, így lett egy "odú", ahová még egy angyalt készítettem gyurmából (a szilikon nyomóforma segítségével).

A díszítéshez többféle anyagot kombináltam - menjünk sorban:

1. az üveget először lekentem alapozó festékkel, majd countrykék és fehér akrilfestékkel megfestettem, kicsit "felhősre"
2. fehér Dekor Paint Soft-tal, szárazecset technikával, átmentem az egész felületen, hogy fehér, picit kopottas hatású hátterem legyen
3. elkészítettem gyurmából az angyal testét - ez nagyon egyszerű, mert csak bele kell nyomni a gyurmát a szilikon formába 
4. a testet felragasztottam az üvegre - szilikonos hobbiragasztóval

5. szálpasztából kialakítottam a szárnyakat és a "haját" - spatulával, kézzel (ahogy éppen jött)
6. a szoknyája is szálpasztából készült - egyszerűen csak felvittem a pasztát, majd belenyomkodtam az izlandi zuzmót (nem kell hozzá ragasztó)
7. felragasztottam az üveg peremére az ívbe hajlított karton csipke dekorációt, amit előzetesen megfestettem (ragasztás: szilikonos hobbiragasztó)

A karton dekorációkat, különös tekintettel a csipkemintákra, először meg kell festeni és csak utána felragasztani a végső helyükre.
a) helyezd a mintát bármilyen műanyag lapra (pl. iratlefűző) és legyen kéznél egy nagyobb fém spatula és egy durvább sertésszőr ecset
b) fesd le akrilfestékkel (de bármivel színezheted), tamponáló mozdulatokkal. Durva sertésszőr ecsetet használj, hogy a festéket be tudd nyomni a kivágásokba is,
c) a spatula segítségével azonnal válaszd el a műanyag felülettől és hajszárítóval szárítsd meg. A minta lesz vetemedve, de fordítsd meg és a fonákjára is tegyél festéket. Hasonlóképpen járj el, mint az előző esetben.
d) ragaszd a megfestett mintát a végső helyére. A színén még árnyalhatsz, ha söprögető mozdulatokkal kevés festéket viszel fel a felületére.

A karton dekorációk nagy előnye, hogy nagyon könnyű őket "átszabni" a pillanatnyi igényeknek megfelelően: pl. ha csak egy részét használnád, egyszerűen ollóval levágod a fölösleget (amit később még felhasználhatsz), de akár ívbe is hajlíthatod, ha pl. egy hengeres felületre ragasztanád föl.

Ha a karton mintát ívbe hajlítod, akkor ez lesz a sorrend:
1. ívbe hajlítás / 2. felragasztás a felületre / 3. festés, vagy decoupage és lakkozás - abban az esetben, ha kiemelkedik a felületből, mint az angyalos üveg esetében, annak a tetején található
1. ívbe hajlítás / 2. festés, vagy decoupage és lakkozás / 3. felragasztás a felületre - abban az esetben, ha teljes egészében magára az ívelt alapra kerül majd, vagyis pl. egy hengeres váza oldalára

Ívbe hajlítás:

a) tedd a karton mintát egy vízzel teli kis tálcába és áztasd pár percig. Nem kell attól tartanod, hogy szétesik. Ellenőrízd időnként, hogy mennyire lett hajlítható. Ha úgy ítéled meg, hogy könnyen meg lehet hajlítani, itasd le róla a fölösleges vizet.
b) hajlítsd rá a díszítendő felületre és 3-4 befőttes gumival szorosan rögzítsd
c) szárítsd meg hajszárítóval, de ne túl forró levegővel. Nem baj, ha nem lesz tökéletesen száraz, sőt!!! Ha picit nyirkos marad, sokkal jobb vele dolgozni.
d) a dekoráció helyének függvényében, vagy fesd meg most*, vagy ragaszd fel a végső helyére.
e) most hagyni kell tökéletesen megszáradni!!! A nedves karton azért sérülékeny lehet, ezért óvatosan bánj vele, de nem kell túlzásokba esni, egyáltalán nem vészes! 

* festéshez vedd le a kartont a felületről és kézben tartva fesd meg. Hajszárítóval száríts rá. Tedd vissza a díszítendő felületre gumistól és így hagyd teljesen megszáradni!

8. tettem kevés szálpasztát és zuzmót arra a részre is, ahol a karton dekoráció ráfekszik az üveg peremére
9. egyéb kiegészítő díszítéseket is használhatsz még: hókristály (hobbiragasztóval tetszőleges helyre ragaszthatsz belőle), gyöngytoll (jégvirág színben), fehér (nem irizáló) glitterpor, gyöngyszem.

Összességében hosszú, több napos száradási idővel számolj! A szálpaszta kőkeményre ki kell száradjon!

Ha mécsest teszel az üvegbe, hasznáj hozzá egészen hosszú szárú leszúrható mécsesszárat - ld. a cikk végén, a kapcsolódó termékeknél.

Tartalomhoz tartozó címkék: aktuális
Az oldal tetejére