A megfelelő működés érdekében cookie-kat használunk. Az oldal használatával elfogadod az Adatvédelmi tájékoztatót.

Ezek voltak a kedvenceink 2019-ben - 1. rész - Vegyszerek

kedvenc festékek, termékek 2019-ben

Nem panaszkodhattunk tavaly sem, hiszen az elmúlt év is számos újdonságot tartogatott: sokféle új alapanyag, hozzávaló közül válogathattunk ... amelyekből néhány igazán belopta magát a szívünkbe! Biztos, hogy mindannyiónknak lettek új kedvencei - így mi is elkészítettük a toplistánkat.

 

Több szempont is van, ami alapján egy-egy ilyen lista összeállítható - én azokat az alapanyagokat, hozzávalókat szeretem, amelyek sokrétűen használhatóak és tág teret engednek a kreatív elképzeléseink megvalósításának, ezért ez a "vezérelv" határozta meg az alábbi toplistát. Ezzel együtt, azért nem könnyű a választás ...

1. Jégkristály paszta
Bár jégkristály a paszta neve, de ennél sokkal többet tud :-). Érdemes elvonatkoztatni "jeges" mivoltától és úgy tekinteni rá, mint egy olyan pasztára, amivel kifinomult, elegáns, diszkrét csillogású ünnepi, vagy hétköznapi darabok készülhetnek. Mindenféle felületen használhatóak, közvetlenül felkenve, stencilezve, de szilikon formába is kenhetőek, majd száradás után kivehetőek, megtartva a rugalmasságukat. 
A paszta használható például születésnapi, ballagási, évfordulós, vagy esküvői meghívók, dekorációk, ajándékok, emléklapok díszítéséhez, de akár elegáns fürdőszobai díszítésekhez, vagy festett bútorok kiegészítő dekorációjaként is.
Vagyis, majd a tél elmúltával sem kell félretenni ezt a gyönyörű pasztát ... 

Pentart jégkristály paszta

2.  Folyékony vízfesték
A vízfesték megjelenése a kreatív palettán új eszköztárat, új megoldásokat, dekorációs lehetőségeket és nem utolsó sorban, új szemléletet is hozott: el lehet szakadni időnként az akrilfestékektől és másfajta technikával, másfajta felületekre dolgozni. Mindeképpen kinyitott egy új kaput, amin érdemes bemenni, mert vízfestékkel (vagy éppen akvarellel) festeni nagyon jó élmény és nagy kár kihagyni. Ezt mindenki meg tudja erősíteni, aki kipróbálta és rákapott az ízére ... :-)
Online foglalkozáskon mutattam több olyan lehetőséget is, amelyekkel bárki próbálkozhat, minden rajztudás nélkül is! 

3. Csillogó gélek
Mivel többféle felhordási lehetőségünk van a csillogó gélek esetében, nagyon változatos felületek alakíthatóak ki a segítségükkel: vastagabban, vékonyabban felkenve egy már színezett matt felületre, vagy metál festék fölött visszamosva - hogy csak kettőt említsek. A gélek áttetszőek, ezért az alapszín látszani fog, vagyis a variációk lehetősége végtelen ... Mindenféle felületen jól mutatnak: legyen az egy-egy szép formájú üveg, vagy kisebb-nagyobb dísztárgy, vagy akár bútor. Olyan alapanyag, amivel érdemes kísérlezetni és többféleképpen kipróbálni, például egyazon felületen nagyon matt és nagyon csillogó területek kialakításával.

4. Puha tapintású, ultra matt dekorlakk (vízbázisú)
Hiánypótló a maga nemében, mert ultra matt, másrészt, száradás után a tapintása selymes, bársonyos. Használható kisebb tárgyakhoz is, vagy akár festett bútorokra. Az antikoló szerek nem ugyanúgy viselkednek, mint a fényes lakk fölött, vagyis nem úgy törölhetőek vissza!
A Mixed Media térhódításával erre a lakkra nagy szükség volt, hiszen ebben az esetben jelentősége van a matt és csillogó felületek variálásának.


5. Bőr és textilfestékek
Bár tavaly csak a csillogó változatuk jelent meg, a matt ezt megelőzően - de ennek a festéknek mindenképpen a toplistán van a helye!
A hozzá való Textil médiummal és Lassítóval olyan együttest képeznek, amely nagy technikai szabadságot ad a textilek, bőr és műbőr tárgyak díszítésében. A megszáradt felület átkenhető az ultra matt dekorlakkal, így nagyon puha tapintású felületet kapunk. A lakkra nem a felület védelme miatt van szükség, hanem azért, mert időnként a bőr/műbőr felületeken picit ragadóssá válhatnak száradás után is, de ezen a módon ez orvosolható.
A lassítóval árnyalni lehet a festést, a textil médiummal pedig áttetszőbbé tenni (mert a matt színek nagyon fednek), illetve akár szalvétát, rizspapírt is felragasztani a textilre, majd a környezetét megfesteni.

Neked mi volt a kedvenced???

 

 

Az oldal tetejére