A megfelelő működés érdekében cookie-kat használunk. Az oldal használatával elfogadod az Adatvédelmi tájékoztatót.
Menü
Most éppen itt jársz: > >

Szalvéták decoupage technikához - szalvétatechnikához

Különböző stílusú (klasszikus, vintage, stb.), mintájú szalvéták dekupázshoz (aminek része a szalvétatechnika).

Az itt található szalvéták egy része gyűjteményből van, vannak közöttük olyan darabok is, amelyek már évek óta nem kaphatóak.
Egyes régi szalvéták csak a készlet erejéig vásárolhatóak meg.

A szalvéták felragasztásához kétféle alapanyag használható: dekupázs ragasztólakk, vagy fényes, vízbázisú lakk.
Fontos, hogy jól válasszuk meg az ecsetet, amivel a szalvétát felragasztjuk! Tévhit, hogy puha, lágy ecsettel a szalvéta nem szakad el - nem ezen múlik! A puha, szintetikus ecsetet nem lehet a megfelelő erővel rányomni a szalvétára (pedig ezt kellene), így az ráncos lesz! Helyette inkább ajánlott a keményebb sertésszőr ecset!

RAGASZTÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE*

1. Alapozd le a felületet alapozó festékkel és szárítsd meg tökéletesen!
2. Vigyél fel egy, vagy két réteg világos színű matt akrilfestéket. Várd meg, hogy az egyes rétegek megszáradjanak!
3. Tépd ki a választott mintát a szalvétából. Ollót csak akkor használj, ha a mintát tökéletesen és precízen körbe tudod vágni.
4. Próbáld föl a mintát a tervezett helyére.
5. Győződj meg arról, hogy a ragasztáshoz használt ecset száraz-e, ellenkező esetben használj másik ecsetet, vagy várj, amíg megszárad.
6. Három rétegben dolgozz, mint egy "szendvics": dekupázs ragasztólakk / fényes lakk - szalvéta - dekupázs ragasztólakk / fényes lakk.
7. Fontos, hogy gyorsan dolgozz: a szalvéta alá nagyon kevés alapanyagot kenj, de az legyen egyenletes rétegben és a ragasztás pillanatában még ne legyen sehol száraz. (Ez így olvasva nehéznek tűnhet, de a valóságban egyáltalán nem bonyolult.) Helyezd a szalvétát a ragasztólakkra és nyomd le az ujjaddal / tenyereddel (a minta méretétől függően). Ilyen módon rögzíted a szalvétát és nagyon kevés ránc lesz rajta (kis gyakorlás után egyetlen ránc sem lesz!) Ennek azonban előfeltétele, hogy a szalvéta alatt ne legyen sok ragasztólakk / lakk, vagyis a ragasztók ne itassák át a szalvétát.
Miután rögzítetted az ujjaddal a szalvétát, kenj fölé egy immár vastagabb réteg ragasztólakkot / lakkot. Az ecsetet nyomd a felületre, egyébként nem lesz szép a ragasztás!

Nézd meg az erről szóló kisfilmet, ahol egy komplexebb tárgy elkészítésén keresztül követhető a teljes folyamat.
Szalvéta felragasztása - kisfilm: 1. rész - 2. rész - 3. rész

* a leírt folyamat az alap ragasztástechnika. Ez eltérhet a kívánt hatás eléréséhez alkalmazott egyéb technikák függvényében.

A SZALVÉTÁK FELTÖLTÉSE FOLYAMATOS

Különböző stílusú - vintage, klasszikus, mediterrán - mintájú szalvéták decoupage technikához (dekupázs), szalvétatechnikához. A szalvéták egy része gyűjteményből van, vannak közöttük olyan darabok is, amelyek már évek óta nem kaphatóak. A szalvéták felragasztásához használható decoupage ragasztólakk Pentart matt vagy selyemfényű, vagy fényes, vízbázisú lakk. Jól válasszuk meg az ecsetet, amivel a szalvétát felragasztjuk! A puha, szintetikus ecsetet nem lehet a megfelelő erővel rányomni a szalvétára (pedig ezt kellene), így az ráncos, gyűrött lesz ragasztás után! Helyette inkább ajánlott a keményebb sertésszőr ecset!
Alapozó festék és fehér, elefántcsont, vagy világos matt akrilfesték szükséges még. A szalvéta technika a dekupázs - decoupage - része.
Fa dobozok, üvegek, fém, cink, cserép, gipsz tárgyak díszíthetőek a szalvéta technikával. 
Dekupázs (decoupage) foglalkozások: Sólyom Gabi, Re-Kreatív Kézműves Műhely