A megfelelő működés érdekében cookie-kat használunk. Az oldal használatával elfogadod az Adatvédelmi tájékoztatót.

Decoupage technika kezdőknek, 1. lecke: szalvéta felragasztása a teljes felületre

decoupage technika kezdőknek, szalvétatechnika, szalvéta felragasztása

A decoupage (dekupázs) vagy szalvétatechnika segítségével egyedi, szép tárgyakat készíthetsz. Ahhoz, hogy kezdőként, szinte már az első pillanattól szépen kidolgozott darabok kerüljenek ki a kezeid közül, érdemes az alapokat jól elsajátítani, mert ebből lehet majd a későbbiekben építkezni.
Kevés olyan embert ismerek, aki elkezdte, megtanulta, majd teljesen abbahagyta a decoupage-t ... mert ez egy nagy szerelem is egyben :-)

A sorozatunk ezen része ténylegesen az első lépésekről szól.

Egy azonnal használható alkalmazást mutatok be, amiről ezeket érdemes tudni:
-  dekorálandó alap: nedvszívó felület legyen, pl. fa, vagy gipsz és ne legyen görbülete
- szalvétát úgy kell választani, hogy egyszeri ragasztással a teljes (vagy szinte a teljes) felület bevonható legyen. A teljes minta nagyobb legyen, mint a felület.
- mivel azt feltételezem, hogy ebben a pillanatban még kezdő vagy ezen a téren (de hát mindenki elkezdi valahogy ...), és nem vagy semmilyen festési technika birtokában, amivel a szalvétát el tudnád szépen dolgozni, a dekoráció csupán két elemet tartalmaz: a decoupage ragasztólakkal felragasztott szalvétát és a kimaradt rész lefestését egyetlen matt akrilfestékkel.
Figyelve az arányokra (több szalvétával bevont terület, kevesebb festett rész), számos tárgyat díszíthetsz ilyen módon, akár többféle szalvétát is felhasználva - pl. doboz fedelén egyféle szalvéta és oldalain valamilyen egyszerű mintájú dekor szalvéta, fölé kis csipke is mehet. A szalvéta és a festés találkozását valamivel el kell fedni - erre a szalagok, csipkék, zsinórok nagyon jól használhatóak.

1. Felület alapozása: akril alapozó festékkel, 1 vagy 2 rétegben. Ehhez használj puha szintetikus ecsetet, vagy szivacsecsetet. A rétegek felkenése között várni kell, hogy az alapozó meg tudjon száradni. 

2. Szalvéta felragasztása: válaszd a matt decoupage ragasztólakkot, mert ezzel könnyebb dolgozni és a száradási ideje is hosszabb - ez praktikusan azt jelenti, hogy van elég időd a szalvétát rátenni a ragasztóval bekent felületre. A selyemfényű ragasztólakk gyorsabban szárad és ahol már megszáradt, ott el fog válni a szalvéta a felülettől, illetve jó nagy gyűrődések is keletkeznek.

Alapvető hozzávalók decoupage technikához: alapozó festés és decoupage ragasztólakk

A munka folyamatát ebben a kisfilmben láthatod lépésről-lépésre:

Ahány embert megkérdezel, annyiféle ragasztástechnikát fogsz hallani - nincsen egyetlen üdvözítő módszer! Több úton is el lehet indulni. Az itt bemutatott módszer sok év tapasztalatán alapul: olyan ragasztástechnikát kellett kidolgoznom, ami mindig, minden körülmény között jól működik és kis gyakorlással nagyon könnyen megtanulható. Muszáj volt, mert nagyon sok foglalkozást tartottam a Pentacolor trénereként és gyors megoldás kellett, nem tölthettünk a ragasztással túl sok időt ...

Tartalomhoz tartozó címkék: decoupage ragasztólakk szalvéta
Az oldal tetejére